Yerli, ekmeklik ve makarnalık buğdaylarına deneme ekimi yapıldı
Malatya’da üreticilere, göstererek öğretme hedefiyle yerli ekmeklik ve makarnalık 4 çeşit buğdayın 25 dekarlık alanda deneme ekimi gerçekleştirildi. Ekimi yapılan buğday çeşitlerinden üstün randıman alınınca vilayet genelince yaygınlaştırılması planlandı.
Yerli ve Ulusal Tohumların Demonstrasyon (göstererek öğretme) Çalışmaları çerçevesinde, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen ekmeklik Aytenabla, Eminbey, Selamibe ve Tosunbey ile makarnalık Vehbibey buğday çeşitlerinin ekimi Malatya’nın Arguvan İlçesi Gümüşlü Mahallesinde yapıldı.
Demonstrasyon çalışmasına, Tarım ve Orman Vilayet Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sıhhati Şube Müdür Vekili Koray Kan, Arguvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Gazi Karadağ, teknik işçiler ve üreticiler katıldı.
“Bölgeye adapte olanlar tavsiye edilecek”
Demonstrasyon çalışması ile ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Vilayet Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, maksatlarının yerli ve ulusal üretimi arttırmak olduğunu vurgulayarak, “Bölgeye adapta olanlar tavsiye edilecek” halinde konuştu. Karaca, “Arguvan İlçemizin Gümüşlü Mahallesinde yaklaşık 25 dekarlık alanda Aytenabla, Eminbey. Selamibe. Tosunbey (ekmeklik) ve Vehbibey ( makarnalık ) buğday çeşitleri ekimi yapıldı. İklime uyumlu hastalık ve zararlılara sağlam yerli ve ulusal çeşitlerin üretime kazandırılması emeliyle yapılan demonstrasyon çalışmasının sonucunda yerli çeşitlerin genel durumu ve gelişimi göz önüne alınarak çiftçilerimize tanıtımı sağlanacaktır. Uygulamalı olarak alanda yapılan bu çalışmaların kıymetlendirilmesi sonucunda, bölgemize adapte olan yüksek randımana haiz en uygun çeşitler belirlenip daha geniş alanlarda üretim yapılabilmesi için çiftçilerimize tavsiyelerde bulunulacaktır” dedi. – MALATYA